Postani član društva Šapa

Hitno udomljavanje Reklamirajte se na stranicama ŠAPE!

Čuvanje ljubimaca

Molimo zainteresirane građane, koji žele svog kućnog ljubimca ostaviti na čuvanje za vrijeme godišnjih odmora, neka se jave ŠAPI.

Kako možete pomoći

Udomite nekoga od nas! Dobit ćete time više nego što možete zamisliti!

Šapa na Fejsu!

Priključite se našoj grupi na Fejsu! Postanite naš prijatelj i pomozite u udomljavanju!

Kontakt informacije

Društvo za zaštitu životinja "ŠAPA".
Vijenac 24, 43000 Bjelovar
AZIL JE NA LOKACIJI:
LETIČANI 5, 43 000 BJELOVAR

Mob.: +385 (0)99 850 36 47
Tel.: +385 (0)43 232 278
E-mail: info@drustvo-sapa.hr
E-mail: marketing@drustvo-sapa.hr
Žiro račun: 2360000-1102193333 (Zagrebačka banka)
IBAN: HR 59 2360000 1102193333

PočetnaVijestiParvoviroza pasa

Parvoviroza pasa

Poučeni gorkim iskustvom gubitka nekoliko legala štenaca oboljelih od parvoviroze, koje usprkos naporima našeg predobrog dr. Domagoja nismo spasili od bolnog uginuća, želimo vlasnicima pasa ukazati na to pogubno oboljenje.

Parvoviroza pasa (infectio parvovirosa canis) je infektivna bolest pasa i divljih kanida koja se klinički manifestira povraćanjem, proljevom, jakom dehidracijom i visokom smrtnošću, naročito štenaca. Parvovirus kod štenadi napada miokard te dolazi do upale srčanog mišića i uginuća štenadi bez ikakvih prethodnih znakova bolesti. Glavni izvor infekcije je bolestan pas, koji izlučuje virus izmetom, mokraćom i slinom. Klinički zdravi psi mogu biti kliconoše i izlučivati parvovirus. Životinja se može zaraziti i neizravno različitim predmetima ili ako boravi u prostoriji zagađenoj izmetom bolesnog psa ili psa kliconoše. Smrtnost je izuzetno visoka. Sam parvovirus najviše napada stanice crijevnog epitela i leukocite.

Često pitanje odnosi se na mogućnost oboljenja štenadi od parvoviroze, kod kojih majka nije cijepljena. U tom slučaju mala je vjerojatnost da je kuja uspjela stvoriti protutijela koja bi prenjela na štenad kako bi dobili pasivni imunitet. Kuja može steći imunitet ako je bila u doticaju sa slabovirulentnim virusom i na taj način uspjela stvoriti protutijela. Štenad dobiva protutijela još u majčinoj utrobi preko placente, a drugim dijelom kolostrumom i majčinim mlijekom. Kolostrum je najvažnije posisati prvih nekoliko sati nakon poroda dok je sluznica crijeva najpropusnija za protutijela.

Štenad se ne preporuča vakcinirati prije 6-8 tjedana starosti da se ne poništi dobiveni imunitet. Dakle,p rvo cijepljenje trebalo bi obaviti u dobi 6 – 8 tjedana, a revakcinaciju 3 – 5 tjedana nakon prvog cijepljenja.



Marketing

Dragi prijatelji,budući da smo od 6. mjeseca prošle 2021. godine bez primanja,molimo Vas da naše Društvo podržite u skladu s vašim mogućnostima i na taj način pomognete nam osigurati potrebna sredstva za nastavak rada i daljnju brigu za naše njuškice !! HVALA VAM !!!

Partneri sa kojima surađujemo