Postani član društva Šapa

Hitno udomljavanje Reklamirajte se na stranicama ŠAPE!

Čuvanje ljubimaca

Molimo zainteresirane građane, koji žele svog kućnog ljubimca ostaviti na čuvanje za vrijeme godišnjih odmora, neka se jave ŠAPI.

Kako možete pomoći

Udomite nekoga od nas! Dobit ćete time više nego što možete zamisliti!

Šapa na Fejsu!

Priključite se našoj grupi na Fejsu! Postanite naš prijatelj i pomozite u udomljavanju!

Kontakt informacije

Društvo za zaštitu životinja "ŠAPA".
Vijenac 24, 43000 Bjelovar
AZIL JE NA LOKACIJI:
LETIČANI 5, 43 000 BJELOVAR

Mob.: +385 (0)99 850 36 47
Tel.: +385 (0)43 232 278
E-mail: info@drustvo-sapa.hr
E-mail: marketing@drustvo-sapa.hr
Žiro račun: 2360000-1102193333 (Zagrebačka banka)
IBAN: HR 59 2360000 1102193333

PočetnaVijestiS Rijom je našoj djeci svaki dan sve bolje

S Rijom je našoj djeci svaki dan sve bolje

Labradorica Ria uživa u igri s djecom iz Male kuće, lopta se s njima, igra košarku, natječe se u trčanju i puzanju, a prema potrebi ih i škaklja.

Labradorica RiaZAGREB - Već godinu dana volontira u domu Mala kuća u kojemu boravi više od 80 djece s oštećenjem vida i drugim teškoćama u razvoju. Iako zaposlenici ustanove na početku nisu bili sigurni je li njezino pojavljivanje najbolje rješenje za djecu, uspjela ih je uvjeriti i danas je neizostavni član zajednice.

Smiruje autoagresiju

Riječ je o kujici Riji, labradorici posebno dresiranoj za pomaganje i sudjelovanje u rehabilitaciji djece te trenutačno jedinom psu u Hrvatskoj koji svakodnevno radi i pomaže djeci u oporavku. Zatekli smo je kako se mazi s malenom Laurom, dok se s dječakom Franom igrala gumenom lopticom. U centar ju je doveo Dražen Viljušić, njezin vlasnik i dugogodišnji zaposlenik Male kuće, dok je još bila štene. Postojala je sumnja o tome kako ona može pomoći djeci, no Ria je pokazala svoje umijeće.

- Djeca su često autoagresivna i takvo ponašanje smo nekako jedva uspjeli smiriti. No, čim bi Ria ušla u prostoriju, djeca bi se fokusirala na nju i tako smirila. Slično je i kada bi djeca imala epileptičan napad. I tada bi znala reagirati kako samo ona zna. To nas je sve iznenadilo i ona je danas svakodnevno na poslu - ispričao je Dražen, 35-godišnji kineziolog. Ria uživa i u igri s djecom. Lopta se s njima, igra košarku, natječe se u trčanju i puzanju, a prema potrebi ih i škaklja. Čini se, kažu u centru, da svakom djetetu, poput ljudskih zaposlenika, pristupa pojedinačno.

Osmijeh na licu

- Bilo je slučajeva kada je dijete ugrizlo Riju za uho ili prstom ubolo u oko. No, Ria bi i tada ostala smirena te bi, nakon se dijete smirilo, uzvratila polizavši dječje uho. To bi izazvalo smijeh kod djeteta - opisao je Dražen. Vrlo zadovoljna suradnjom s labradoricom je i Darija Udovičić-Mahmuljin, ravnateljica Male kuće. Riju hvale i Vladimir i Regina Pavletić, roditelji malog Frana.

- Ria utječe na bolji razvoj našeg sina i primjećuje se poboljšanje. Kad god je Fran loše volje, spomenemo mu Riju, a na njegovu licu osvane osmjeh - rekli su roditelji.

Nije svaki pas za osjetljivi posao brige za djecu

Labradorica Ria obučena je u centru Silver gdje se obučavaju rehabilitacijski i terapijski psi te psi vodiči. U kolovozu prošle godine oštenila je osmero psića koji su zbog sposobnosti svoje majke zadržani u Centru za obuku pasa kako bi i oni, kad odrastu, mogli služiti za pomoć djeci s teškoćama u razvoju.

- Kod svakog psa posebno se procjenjuje karakter i odnos prema djeci jer nije svaki za takav osjetljiv posao. Te pse posebno obučavaju voditelji pasa koji su psiholozi ili kineziolozi u radu s djecom te na taj način najviše mogu doprinijeti radu sa psom kako bi oni mogli što kvalitetnije pomagati djeci - rekla je Mira Katalenić, privremena ravnateljica Silvera.

Izvor: Jutarnji list
Link na originalni članak: www.jutarnji.hr



Marketing

Dragi prijatelji,budući da smo od 6. mjeseca prošle 2021. godine bez primanja,molimo Vas da naše Društvo podržite u skladu s vašim mogućnostima i na taj način pomognete nam osigurati potrebna sredstva za nastavak rada i daljnju brigu za naše njuškice !! HVALA VAM !!!

Partneri sa kojima surađujemo