Postani član društva Šapa

Hitno udomljavanje Reklamirajte se na stranicama ŠAPE!

Čuvanje ljubimaca

Molimo zainteresirane građane, koji žele svog kućnog ljubimca ostaviti na čuvanje za vrijeme godišnjih odmora, neka se jave ŠAPI.

Kako možete pomoći

Udomite nekoga od nas! Dobit ćete time više nego što možete zamisliti!

Šapa na Fejsu!

Priključite se našoj grupi na Fejsu! Postanite naš prijatelj i pomozite u udomljavanju!

Kontakt informacije

Društvo za zaštitu životinja "ŠAPA".
Vijenac 24, 43000 Bjelovar
AZIL JE NA LOKACIJI:
LETIČANI 5, 43 000 BJELOVAR

Mob.: +385 (0)99 850 36 47
Tel.: +385 (0)43 232 278
E-mail: info@drustvo-sapa.hr
E-mail: marketing@drustvo-sapa.hr
Žiro račun: 2360000-1102193333 (Zagrebačka banka)
IBAN: HR 59 2360000 1102193333

PočetnaVijestiŽivot s kujom

Život s kujom

Razlog pisanja upute?
Uputa je namijenjena svim vlasnicima kuja. Cilj ove upute je kvalitetniji suživot između ljudi i njihovih kuja. Često dolazi do nesporazuma, i vlasnici su nezadovoljni, a zapravo razlog svih nesporazuma je NEZNANJE.

Razlika između mužjaka i kuja?
Kuje se razlikuju od mužjaka po slijedećem:
- niže su rastom (manji obujam glave, prsa, kraće su itd.)
- nježnije su (manje agresivne)
- poslušnije
- privrženije gazdi (manje su sklone skitnji)
- dvaput godišnje se tjeraju (svakih 6 mjeseci – ali to je relativno)
- manje jedu

Kada se javlja kod kuja prvo tjeranje?
Prvo tjeranje kod kuja se javlja otprilike s 7-12 mjeseci. Teško je točno predvidjeti jer tjeranje ovisi o vrsti psa, zdravlju, godišnjem dobu itd.

Kako prepoznajemo tjeranje?
Kuja pojačano mokri i ostavlja mirisne tragove - poruke mužjacima. Spolovilo joj nabrekne. Za otprilike 1-2 dana počne krvariti. Mužjaci se skupljaju oko kuje. Tuku se za nju. Kuja se igra s mužjacima, ali ih ne pusti na sebe. Od 10-14 dana (od početka krvarenja) kuja počne puštati mužjake na sebe. 2 - 10 dana pušta mužjake i ciklus se završava. Cjeli ciklus traje 3-4 tjedna.

Ako je ostala skotna?
Prvih mjesec dana se ne vide na kuji nikakve promjene. Oko 32. dana počinje kuji rasti trbuh i sise (širi se). Tada se štenci počinju više razvijati. Kuju treba početi pojačano hraniti, i izbjegavati jaka zamaranja. 

Koćenje?
Kuje nose 62 dana (58 – 64). Pred kočenje 1-4 dana kuja počne uređivati gnijezdo. Ako im mi napravimo gnijezdo one ga urede po svom (u kućici ili dvoru kopaju rupu) – sve raskopaju. Neke kuje prestaju prije kočenja jesti, pojačano se i uznemireno kreću. Iscuri im vodenjak. Teško je reći kojom brzinom izlaze štenci, ali kreće se od 20 minuta do 3 sata po štenetu. Može biti i u nepravilnim razmacima.

Ukoliko ne želimo štence?
Da bi izbjegli da nam kuja ostane skotna, moramo spriječiti kontakt kuje i mužjaka. U vrijeme tjeranja mužjaci preskaču ograde, dolaze u čoporima, a i kuje su sklonije skitnji. Često se dešava da se gazda vrati kući i zatekne u boksu ili dvorištu hrpu pasa. Nagoni mogu biti tako jaki kod mužjaka ili kuje da ih neće spriječiti niti ograda od 3 metra, a slabije ograde će progristi ili potkopati ispod samo da bi se sastali. Druga mogućnost je da u suradnji s veterinarom koristimo medicinske oblike zaštite.

Želim pariti kuju?
- Kuja se prvi put smije pariti s otprilike 1.5 godinom (drugo tjeranje). Odmah napariti kuju u prvom tjeranju nije nikako preporučljivo jer ona još nije završila svoj psihofizički razvoj pa nije u stanju brinuti o štencima.
- Ako je kuja prošla 1.5 godinu i nije čistokrvna onda joj biramo mužjaka koji nam se svidi ne gledajući na pasminu.
- Ako je kuja prošla 1.5 godinu i čistokrvna je onda je najbolji izbor mužjak iz iste pasmine s što boljim psihofizičkim karakteristikama. Moramo biti svjesni da se karakteristike mužjaka i kuje prenose na potomstvo.
- Najbolje je da kuju vodimo mužjaku 11 dan od dana kada je počela krvariti i po mogućnosti još jedanput sutradan. Ako kuju pustimo pod mužjaka više puta ne možemo ništa izgubiti, možemo samo imati više štenaca.
- Prvo parenje i koćenje je za kuju najbolnije i najteže. Nije svjesna što joj se događa.
- Kuje prosječno kote 6 štenaca, a ima slučajeva da su kotile od 1 do 12 štenaca.

Da li je to sve tako kako piše?
U grubo rečeno to je to. Ali svaki pas je jedinka za sebe i ima neke svoje specifičnosti. Npr. neka kuja će se uvijek tjerati u ljetu i kotiti štence 59. dan. Druga će se tjerati u proljeće i kotiti štence 62. dan.

O autoru
Zovem se Mato Ravenšćak, živim u Bjelovaru i sustavno se bavim proučavanjem pasa od 1998. godine. Član sam DRUŠTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA “ŠAPA” iz Bjelovara. Želja mi je da kroz niz ovakvih skripti svoje znanje prenesem na što je moguće veći broj ljubitelja pasa.



Marketing

Dragi prijatelji,budući da smo od 6. mjeseca prošle 2021. godine bez primanja,molimo Vas da naše Društvo podržite u skladu s vašim mogućnostima i na taj način pomognete nam osigurati potrebna sredstva za nastavak rada i daljnju brigu za naše njuškice !! HVALA VAM !!!

Partneri sa kojima surađujemo