Postani član društva Šapa

Hitno udomljavanje Reklamirajte se na stranicama ŠAPE!

IBAN: HR 59 2360000 1102193333

PočetnaVijestiZlostavljane životinje spašene su tek kad im se pronađe novi dom

Zlostavljane životinje spašene su tek kad im se pronađe novi dom

U 2008. podignuto je sedam optužnih prijedloga protiv zlostavljača životinja, a kažnjena su tri vlasnika. U 2009. izvršeno je 36 nadzora, a podignuta su dva optužna prijedloga.

Zlostavljane životinjeZakon o zaštiti životinja u praksi je teško provediv i samo je jedan u nizu zakona donesenih u deklarativne svrhe, tvrde u Savezu udruga za zaštitu životinja grada Zagreba. Od 1. siječnja 2007. godine, kad je zakon stupio na snagu, Veterinarskoj su inspekciji uputili 52 prijave zbog zanemarivanja životinja, koja je podnijela samo jedan(!) optužni prijedlog Prekršajnom sudu.

Natjerati vlasnike

Iako je zadužena za provedbu zakona, Veterinarska inspekcija prema našim podacima samo je 20 puta obavila nadzor na terenu, a na 32 prijave nismo dobili nikakav odgovor – kaže Jadranka Dragović, tajnica SUZE. Prijave koje prime u Info centru, jedinstvenom ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj već i u Europi, prvo istraže i dokumentiraju, a manji broj proslijede inspekciji.

Inspekciji je važno samo jesu li životinje cijepljene protiv bjesnoće, ne i u kakvim uvjetima žive. Često izlaze na teren i nekoliko mjeseci nakon naše dojave, a nemaju ni fotoaparate ni čipočitače da zabilježe zatečeno stanje – kaže J. Dragović, dodajući da nikome nije cilj oduzeti životinju vlasniku, osim ako nije zlostavljana. Oduzeta životinja smješta se u kavez, u kojem nakon nekog vremena njezin pogled postaje prazan i tup.

Želimo natjerati vlasnike da postanu vlasnici, što je i cilj Zakona o zaštiti životinja. Ako nekoga kaznite zbog zanemarivanja životinje, to je dobra poruka drugima – ističe J. Dragović, napominjući da u provedbi zakona nedostaje sklonište u kojem bi se oduzete i zlostavljane životinje socijalizirale prije udomljenja. A kad je riječ o zlostavljanim životinjama, kaznene prijave protiv zlostavljača SUZA podnosi Općinskom državnom odvjetništvu. Od 22 kaznene prijave njih osam je odbačeno, za jednu nije utvrđen počinitelj, sedam je u postupku rješavanja, četiri prijave imaju presudu, novčane i zatvorske kazne, a samo su dvije ostale bez odgovora.

Dojava građana

Kaznenu smo prijavu podigli i protiv vlasnika kujice Kire, kojoj je zbog izgladnjivanja bio ugrožen život. Oduzeta je vlasniku, a on je kažnjen novčano – kaže J. Dragović. Iako su mediji pisali o ovom slučaju Kira je čak deset mjeseci čekala da je netko udomi. Ona je pronašla sreću, a neki u kavezima ostaju cijeli život.

Životinja nije spašena kad je preuzme udruga ili gradski azil već kad je udomljena – ističe tajnica Saveza udruga koja smatra da bi kažnjavanjem primorali vlasnike da osiguraju minimalne uvjete, a to su hrana, voda i za pse na dvorištima kućica u koju se mogu sakriti.

U međuvremenu, novi prizori strave, poput onog u Čulincu. Nakon dojave građana djelatnici Info centra naišli su na grozan prizor na djelomično ograđenom prostoru uz prugu iza stanice. Psi i koze vezani lancima, neki psi bez ikakva zaklona i bez vode u posudama.

Nemamo dovoljno veterinarskih nadzora

U Ministarstvu poljoprivrede, u sklopu kojeg je i Veterinarska inspekcija, kažu da su od 2007. imali 145 prijava i isto toliko nadzora. U 2007. podigli su 11 optužnih prijedloga, ali nemaju povratnih sudskih rješenja. U 2008. podignuto je sedam optužnih prijedloga, a kažnjena su tri vlasnika. U 2009. izvršili su 36 nadzora i podigli dva optužna prijedloga, zasad bez odgovora. Nemaju, kažu, ni dovoljan broj izvršitelja veterinarskih nadzora.

Preuzeto sa: www.vecernji.hr

Marketing

Dragi prijatelji,budući da smo od 6. mjeseca prošle 2021. godine bez primanja,molimo Vas da naše Društvo podržite u skladu s vašim mogućnostima i na taj način pomognete nam osigurati potrebna sredstva za nastavak rada i daljnju brigu za naše njuškice !! HVALA VAM !!!

Partneri sa kojima surađujemo