Postani član društva Šapa

Hitno udomljavanje Reklamirajte se na stranicama ŠAPE!

IBAN: HR 59 2360000 1102193333

PočetnaVijestiNacionalna kampanja - volonteri u bitki za živote napuštenih zivotinja!

Parvoviroza pasa

Poučeni gorkim iskustvom gubitka nekoliko legala štenaca oboljelih od parvoviroze, koje usprkos naporima našeg predobrog dr. Domagoja nismo spasili od bolnog uginuća, želimo vlasnicima pasa ukazati na to pogubno oboljenje.

Parvoviroza pasa (infectio parvovirosa canis) je infektivna bolest pasa i divljih kanida koja se klinički manifestira povraćanjem, proljevom, jakom dehidracijom i visokom smrtnošću, naročito štenaca. Parvovirus kod štenadi napada miokard te dolazi do upale srčanog mišića i uginuća štenadi bez ikakvih prethodnih znakova bolesti. Glavni izvor infekcije je bolestan pas, koji izlučuje virus izmetom, mokraćom i slinom. Klinički zdravi psi mogu biti kliconoše i izlučivati parvovirus. Životinja se može zaraziti i neizravno različitim predmetima ili ako boravi u prostoriji zagađenoj izmetom bolesnog psa ili psa kliconoše. Smrtnost je izuzetno visoka. Sam parvovirus najviše napada stanice crijevnog epitela i leukocite.

Često pitanje odnosi se na mogućnost oboljenja štenadi od parvoviroze, kod kojih majka nije cijepljena. U tom slučaju mala je vjerojatnost da je kuja uspjela stvoriti protutijela koja bi prenjela na štenad kako bi dobili pasivni imunitet. Kuja može steći imunitet ako je bila u doticaju sa slabovirulentnim virusom i na taj način uspjela stvoriti protutijela. Štenad dobiva protutijela još u majčinoj utrobi preko placente, a drugim dijelom kolostrumom i majčinim mlijekom. Kolostrum je najvažnije posisati prvih nekoliko sati nakon poroda dok je sluznica crijeva najpropusnija za protutijela.

Štenad se ne preporuča vakcinirati prije 6-8 tjedana starosti da se ne poništi dobiveni imunitet. Dakle,p rvo cijepljenje trebalo bi obaviti u dobi 6 – 8 tjedana, a revakcinaciju 3 – 5 tjedana nakon prvog cijepljenja.

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće

Društvo za zaštitu životinja ŠAPA poziva građanstvo na obvezno cijepljenje pasa.

Cijepljenje pasa protiv bjesnoćeOd 1. siječnja do 31. ožujka svake se godine održava cijepljenje protiv bjesnoće. Kako u tom razdoblju država sudjeluje u troškovima, cijene su nešto niže.

Cijepljenje možete obaviti na dva načina: odlaskom u najbližu veterinarsku ambulantu ili da pričekate dolazak veterinara u svoj dom. O važnosti cijepljenja dovoljno govori podatak da je to bolest koja uvijek završava smrću životinje, ali se može prenijeti i na čovjeka ugrizom ili lizanjem oboljele životinje po ranama ili oštećenoj koži. Izbjegavanje cijepljenja domaćih životinja opasno je i lakoumno te zakonom kažnjivo.

Od cijepljenja su izuzete životinje koje boluju od neke akutne bolesti te se one cijepe nakon izlječenja i svi štenci mlađi od tri mjeseca. Veterinari preporučuju i cijepljenje mačaka koje su posebno izložene opasnosti zbog nemogućnosti kontrole njihova kretanja.

Vlatka Grganić

Šapa na B1 Televiziji!!!

NIKAD NIJE KASNO DA NAPRAVIMO PRAVU STVAR
(Martin Luther King)

B1 televizija - Reportaža o ŠapiPogledajte video snikak koji je snimila B1 televizija OVDJE koji prikazuje samo djelić svakodnevnice koju svojom dobrom voljom, u miru i slozi, nadasve beskrajnim povjerenjem, trpe naša Maca i ŠAPINI “štićenici”.

Velika hvala gospodinu Željku na iskazanoj iskrenosti i srcu punom nade da će se nešto promijeniti na bolje.

Posvećujemo kiticu Jesenjinove pjesme svima nama:
KAČALOVLJEVU PSU
DAJ DŽIM, ZA SREĆU MENI ŠAPU TU.
TAKVE ŠAPE NITKO VIŠE NEMA.
DED LAJAT ĆEMO SKUPA NA TIŠINU,
KAD NOĆ SE SPUSTI MJESEČNA I NIJEMA.
DAJ DŽIM, ZA SREĆU MENI ŠAPU TU.

Udomili smo štence dalmatinera

Dalmatineri štenci - Dalmatiner, Dalmatinac, štene

Štenci, od mame dalmatinerke, su udomljeni!! Jednoga je udomila obitelj iz Predavca sa velikim dvorištem i dvoje dječice. Udomitelje je pronašla obitelj Bednaić, vlasnici dalmatinerke. Drugi štenac je udomljen u Novi Zagreb zahvaljujući Šapinoj internetskoj stranici. Živjet će u stanu sa velikim balkonom (to će biti njegov balkon), a sa novim gazdama će, kad poraste, trčati uz njih dok voze bicikle.

Humanost na djelu

Dobrotvorna priredba - KUD Bjelovar i HORKUD Golub

Zasluženi pljesak razgaljene publike dobili su izvođači KUD-a Bjelovar i HORKUD-a GULUB, na kraju dobrotvornog koncerta organiziranog za potrebe Društva za zaštitu životinja ŠAPA. Koncert, organiziran dana 23. studenoga 2007.g. u Domu kulture u Bjelovaru potaknut neosjetljivošću gradske vlasti za tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi Društvo, uvjerio nas je u istinitost Cicerove izreke: Pravi se prijatelj upoznaje u nevolji.

Ugledna bjelovarska društva nisu se niti časka dvoumila oko naše molbe da dobrotvornim koncertom pomognu ŠAPI. Susretljivost, dobrohotnost, iskrenu zainteresiranost da se pomogne, susretali smo pri svakom kontaktu s gospođom Brankicom Janči i gospodinom Ivanom Ćurićem. Dirljiva je bila njihova briga da nas savjetuju u skoro svakom segmentu organizacije koncerta, obzirom da smo to radili prvi put.

Dobrotvorna priredba - KUD Bjelovar i HORKUD GolubDvoranom Doma kulture, koja na našu žalost nije bila ispunjena do kraja, često se prolamao pljesak publike koja je srdačno i s puno emocija pratila nastupe pjevačkih, tamburaških i plesnih sekcija. Veliki aplauz izmamili su mali „golubići” izvodeći pregršt pjesama, kao i gospodin Dubravko Kovačević koji je starijima u dvorani mamio suzu na oko razgaljenom izvedbom starih narodnih pjesama, maestralno praćen tamburicama…

Vrijeme je za čas proletjelo u pjesmi i plesu. Za kraj, veliko HVALA našim kulturo-umjetničkim društvima na iskazanoj humanosti prema našim „štićenicima„. Naime, novcem prikupljenim od prodaje ulaznica, u iznosu od 3.500 kuna, kupit ćemo hranu i namiriti dio troškova veterinarskih usluga.

Slike sa priredbe možete vidjeti u našoj Foto galeriji OVDJE

Marketing

Dragi prijatelji,budući da smo od 6. mjeseca prošle 2021. godine bez primanja,molimo Vas da naše Društvo podržite u skladu s vašim mogućnostima i na taj način pomognete nam osigurati potrebna sredstva za nastavak rada i daljnju brigu za naše njuškice !! HVALA VAM !!!

Partneri sa kojima surađujemo